filter icon FILTER
Cortado

Spoznajte cortado: Káva s vyváženou chuťou


Obsah článku

U slovenských kávičkárov je cortado menej známe než cappuccino alebo čoraz populárnejšie flat white. Ak však patríte medzi milovníkov kávy s mliekom, no nechcete prísť o výraznú chuť, cortado je pre vás to pravé.

Čo je cortado?

Cortado môžeme prirovnať k menšiemu espressu macchiato alebo, naopak, k väčšiemu cappuccinu či flat white. Hoci sa na prvý pohľad veľmi podobajú, líšia sa objemom napeneného mlieka i množstvom kávy. Vo svete sa stretnete s viacerými druhmi cortada v rôznych veľkostiach.

Tradične sa pripravuje z rovnakého dielu kávy a napeneného mlieka – teda jedného espressa (30 ml) a rovnakého množstva mliečnej peny. V niektorých kaviarňach sa ale bežne podáva aj s dvojitým espressom. Takto pripravený nápoj by sa však už mal nazývať „gibraltar“.

Cortado káva

Ako vzniklo cortado?

Cortado prvýkrát pripravili v španielskej oblasti Baskicko. Názov pochádza zo španielskeho slova „cortar“, ktoré v preklade znamená „rezať“. Mlieko a mliečna pena totiž majú „prerezať“ intenzívnu chuť espressa a nápoj zjemniť.

Hoci je domovinou cortada Španielsko, veľmi radi si ho objednávajú aj kávičkári v Portugalsku či na Kube. Ak si ho však vypýtate na ďalekom karibskom ostrove, môže sa stať, že namiesto tradičného cortada dostanete espresso vyšľahané s cukrom a preliate napeneným alebo kondenzovaným mliekom. Chuťou i výzorom tak pôjde skôr o dezert ako o kávu.

Ako si pripraviť cortado aj doma?

  1. Do menšieho skleneného pohára (podobný ako na whisky) si pripravte espresso z čerstvo zomletej zrnkovej kávy.
  2. Mlieko napeňte pomocou kanvičky cez parnú dýzu na kávovare. Teplota by nemala presiahnuť 60 °C, ináč ho prevaríte. Hotová pena má byť jemná, lesklá, nie príliš hustá a bez bublín. Ak vám napeňovanie mlieka nejde, pomôžte si naším návodom alebo použite elektrický napeňovač.
  3. Spenené mlieko potom pomaly nalejte do pripraveného espressa. Káva by mala byť premiešaná a farba nápoja o niečo tmavšia než pri cappuccine.

Správne pripravené cortado by malo mať vyváženú chuť kávy a mlieka. Zvyčajne sa už nedochucuje žiadnym cukrom ani sirupom, no ak máte radšej sladšiu kávu, pokojne si doň sladidlo pridajte.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!