filter icon FILTER

Aby ste si mohli pozrieť videorecept, prosím, povoľte používanie marketingových cookies, alebo si toto video môžete pozrieť priamo na YouTube.

Jednoduchý recept na domáci kávový likér


Obsah článku

Príprava domáceho kávového likéru je skvelý spôsob, ako si vytvoriť vlastný lahodný nápoj, ktorý môžete podávať pri rôznych príležitostiach či ho darovať ako originálny darček. Ponúkame vám osvedčený recept, ktorý hravo zvládnete.

príprava kávového likéru

Čo je to kávový likér?

Kávový likér je alkoholický nápoj, ktorý sa vyrába z kvalitnej kávy, alkoholu (zvyčajne rumu alebo vodky), cukru. Niekedy aj ďalších ingrediencií, ako sú vanilka alebo rôzne koreniny. Má bohatú a intenzívnu kávovú chuť, ktorá je sladká a jemná.

Odkiaľ pochádza kávový likér?

Podľa historických záznamov bol prvý kávový likér vyrobený začiatkom 17. storočia francúzskym mníchom Frèrem Davidom. Vytvorený bol na to, aby zachoval chuť kávy. Kombinoval kávové zrná, cukor a destiláty, čím vznikol chutný a voňavý nápoj, ktorý bol mnoho rokov držaný v tajnosti.

Až v 19. storočí začali európske krajiny, ako napríklad TalianskoFrancúzsko, vyrábať vlastné verzie kávových likérov. To viedlo k tomu, že sa jeho výroba a spotreba rozšírila po celom svete.

Okrem Európy zohral kávový likér svoju úlohu aj v histórii Mexika. Kahlua, jeden z najpopulárnejších kávových likérov na svete, bol prvýkrát vyrobený v roku 1936 vo Veracruz v Mexiku a rýchlo sa stal základom mexickej kuchyne a kultúry.


Recept na vynikajúci domáci vaječný likér zo Salka

Tip na článok

Recept na vynikajúci domáci vaječný likér zo Salka

Prečítať


Čo na prípravu kávového likéru potrebujete?

kávový likér

Postup prípravy kávového likéru

  1. Pripravte si veľkú šálku Popradskej kávy COLOMBIA espresso.
  2. Následne vo veľkom hrnci zmiešajte kondenzované mlieko, smotanu, plnotučné mlieko, pridajte vanilkový a hnedý cukor.
  3. Všetko zahrejte na strednom ohni a neustále miešajte, aby sa cukor rozpustil. Dávajte pozor, aby sa zmes neprevarila. Udržujte ju tesne pred bodom varu.
  4. Do mliečnej zmesi pridajte pripravenú kávu. Potom ju v hrnci neustále miešajte.
  5. Približne po 5 minútach pomaly pridajte rum a odstavte.
  6. Hotový likér nalejte do fľaše a dajte do chladničky odležať aspoň na 24 hodín. Likér uchovávajte v chlade, v ktorom vydrží aj niekoľko dní.
Recept na kávový likér z kávy Colombia

Využitie kávového likéru

Kávový likér je všestrannýlahodný alkoholický nápoj, ktorý si môžete vychutnať rôznymi spôsobmi. Či už ho radšej pijete samostatne, alebo si ho pridávate do kávy, kokteilov, určite ulahodí vašim chuťovým pohárikom. Kávový likér je tiež často súčasťou dezertov alebo si ho môžete počas horúcich letných dní pridať k zmrzline.

Tipy na záver

  • Pri zahrievaní zmesi dávajte pozor, aby sa vám mlieko so surovinami nezrazilo.
  • Pri príprave kávového likéru môžete experimentovaťpridaním ďalších surovín, ako sú škorica, kardamóm alebo muškátový oriešok.
  • Kávový likér podávajte vychladený s ľadom, alebo ako súčasť koktailov. Skvele sa hodí aj na dochutenie dezertov alebo kávových nápojov.
  • Pri podávaní môžete kávový likér ozdobiť celou alebo mletou škoricou.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!