filter icon FILTER

Aby ste si mohli pozrieť videorecept, prosím, povoľte používanie marketingových cookies, alebo si toto video môžete pozrieť priamo na YouTube.

Recept na kávovú granolu, ktorá stojí za vyskúšanie


Obsah článku

Kávová granola je nielen pre milovníkov kávy, ale aj pre tých, ktorí túžia po sladkom začiatku dňa. Neváhajte a pridajte do svojho jedálnička nový recept, ktorým dodáte svojim raňajkám nový nádych.

príprava kávovej granoly

Čo je granola?

Granola je druh obľúbenej zmesi sušených vločiek, orechov, semiačok, ovocia, medu alebo javorového sirupu. Pečie sa v rúre, aby získala chrumkavú textúruvýraznejšiu chuť.

Domáca granola je všestranná potravina, ktorú môžete zaradiť do svojho jedálnička rôznymi spôsobmi. Vďaka svojej chrumkavej textúre a lahodnej chuti sa hodí nielen na raňajky, ale aj ako občerstvenie počas celého dňa. Môžete ju pridať k jogurtu, do ovocného šalátu, muffinov, sušienok. Počas horúcich letných dní ju viete pridať aj k domácej karamelovej zmrzline s kávou.

Aké suroviny potrebujete na prípravu kávovej granoly?

  • 35 gramov makadamových orechov
  • 60 gramov pekanových orechov
  • 60 gramov mandlí
  • 200 gramov ovsených vločiek
  • 60 gramov masla
  • 1 lyžicu medu
  • 50 mililitrov javorového sirupu
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • štipka soli
  • 40 mililitrov silnej Popradskej kávy Classico espresso
kávová granola

Postup prípravy kávovej granoly

  1. Zmiešajte ovsené vločky, makadamové orechy, pekanové orechy a mandle.
  2. V hrnci rozpustite maslo, pridajte med, javorový sirup, perníkové korenie a štipku soli.
  3. Tekutú zmes nalejte do tej sypkej, všetko dôkladne premiešajteprilejte aj uvarenú kávu.
  4. Zmes potom rovnomerne rozložte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte do zlatista na približne 150 °C asi 30 minút a každých 10 minút premiešajte.
  5. Kávovú granolu nechajte po upečení vychladnúť a preložte ju do vzduchotesnej nádoby.

Recept na domácu granolu s agátovým medom

Tip na článok

Recept na domácu granolu s agátovým medom

Prečítať


Odporúčania na prípravu kávovej granoly

Vytvorte väčšie kúsky

Existuje niekoľko trikov, ako pripraviť granolu s typickými veľkými kúskami. Suroviny musíte pred pečením roztlačiť na plech tak, aby sa dotýkali.

Kým sa pečie, zmes premiešajte iba raz, dosť na to, aby sa piekla rovnomerne, ale zostala pohromade. Potom, keď ju vyberiete z rúry, zatlačte na zmes ešte raz, aby sa počas chladnutia prilepila.

Po upečení pridajte sušené ovocie

Ak chcete pridať do granoly sušené ovocie, počkajte až na koniec pečenia. Sušené ovocie sa inak pripáli a nebude chutné.

Zamiešajte do granoly svoje obľúbené prísady

Svoju granolu môžete určite obohatiť aj o iné prísady. Skúste do nej po upečení prihodiť kandizované vlašské orechy, čokoládové lupienky, kokosové lupienky, chia semienka a čokoľvek, čo vám chutí.

Neprepečte kávovú granolu

Dávajte pozor, aby ste granolu nepripiekli. Ak sa totiž pečie príliš dlho, môže sa pripáliť, čím zabránite spojeniu všetkých ingrediencií. Granola tak bude sypká a nebude mať žiadne väčšie kúsky.

káva na prípravu granole

Prečo by ste si mali vlastnú granolu upiecť?

  • Jednoduchá príprava – Domáca granola je veľmi jednoduchá na prípravu. Stačí zmiešať niekoľko ingrediencií, upiecť ich a máte hotovo. Výsledkom je chrumkavé občerstvenie, ktoré je rýchlo hotové.
  • Môžete si ju prispôsobiť – Jednou z najväčších výhod domácej granoly je, že si ju môžete upraviť podľa vlastných predstáv. Vyskúšať môžete rôzne druhy orechov, sušeného ovocia a korenín.
  • Stojí menej a chutí lepšie – Domáca granola je lacnejšia než kupovaná. Za rovnakú cenu, ako by ste kúpili malé balenie granoly v obchode, môžete doma vyrobiť niekoľkonásobne väčšie množstvo. Navyše môžete použiť ingrediencie, ktoré už máte doma, čím tiež ušetríte.
  • Dlhá trvanlivosť – Ak vložíte domácu granolu do vzduchotesnej nádoby, vydrží vám niekoľko týždňov. Jednoducho si tak môžete na jedenkrát urobiť väčšie množstvo a mať ho pripravené na rýchle raňajky alebo snack počas celého týždňa.

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!