Domáci banánový chlieb alebo banana bread: Tri recepty, ktoré si zamilujete
7. apríl 2025
Recepty |
Recepty na koláče
Obsah článku
Banánový chlieb, známy aj ako banana bread, patrí medzi najobľúbenejšie domáce recepty. Je vláčny, voňavý a ideálny na raňajky, desiatu či ako sladká pochúťka ku káve. Jeho veľkou výhodou je nielen jednoduchá príprava, ale aj možnosť využiť prezreté banány, ktoré by inak skončili v koši. Vyskúšajte náš recept a doprajte si sladké domáce potešenie.
Základný recept na banánový chlieb
Ingrediencie na banánový chlieb
- 4 zrelé banány
- 75 gramov masla
- 100 gramov cukru
- 2 vajcia
- 200 gramov hladkej múky
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- štipka soli
- voliteľné: mletá škorica, vanilkový extrakt, orechy (vlašské, lieskové), čokoládové kúsky, kokos
Postup prípravy banánového chleba
- Ošúpte a na kašu roztlačte tri banány – čím zrelšie, tým lepšie. Jeden si nechajte na ozdobenie povrchu.
- Do banánovej kaše pridajte roztopené maslo, cukor a vajcia – dobre premiešajte.
- V druhej miske zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ a podľa chuti pridajte aj mletú škoricu, orechy či kokos.
- Suché ingrediencie postupne primiešajte do mokrej zmesi a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Cesto nalejte do vymastenej formy, navrch položte rozpolený banán a pečte pri teplote 175 °C asi 45 minút. Po upečení nechajte vychladnúť.
Tip: Banánový chlieb podávajte nakrájaný, potretý maslom a medom, džemom alebo arašidovým maslom. Výborný je aj s jogurtom, ovocím alebo topingom.
Čím môžete banana bread ozvláštniť?
- Káva v ceste
Ak ste milovník kávy, jej zakomponovanie do cesta je skvelý spôsob, ako zvýrazniť jeho arómu. Káva sa dokonale dopĺňa s chuťou banánov a zintenzívňuje ich sladkosť. V prípade, že si chcete vychutnať túto nezvyčajnú kombináciu, do cesta pridajte cca ½ šálky silnej kávy alebo espressa.
- Orechy a semienka
Mandle či vlašské, lieskové alebo pekanové orechy dodajú banánovému chlebu chrumkavosť. Primiešať môžete aj ľanové, tekvicové alebo chia semienka. Do cesta ich stačí prisypať asi ½ šálky (tekvicové semienka je vhodné nakrájať na drobnejšie kúsky).
Okrem orechov môžete cesto obohatiť aj o čokoládové kúsky – primerané množstvo je približne ½ šálky nasekanej horkej čokolády.
- Kokos
Ak máte radi exotické príchute, ½ šálky kokosovej múky alebo strúhaného kokosu dodá banánovému chlebu príjemnú chuť a textúru.
- Jablká a iné ovocie
Keď chcete chlebíku dodať ovocnú šťavnatosť, skúste nastrúhané jablká, hrušky alebo bobuľové ovocie. Dobrá je tiež citrónová či pomarančová kôra, ktorá ho osvieži.
Iné varianty banánového chleba
Ingrediencie na prípravu banánového chleba bez vajec
- 4 zrelé banány
- 100 gramov rastlinného oleja
- 150 gramov trstinového cukru (iné alternatívy: javorový alebo agávový sirup)
- 200 gramov hladkej múky
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- ½ čajovej lyžičky škorice
- štipka soli
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 60 mililitrov rastlinného mlieka (napr. mandľové, sójové, ovsené, kokosové)
- podľa chuti: ½ šálky orechov, čokoládové kúsky, kokos
Ingrediencie na hrnčekový banánový chlieb
- 3 zrelé banány
- 1 hrnček rastlinného oleja
- 1 hrnček cukru
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- ½ čajovej lyžičky škorice
- štipka soli
- 2 vajcia
- ½ hrnčeka mlieka
Postup prípravy
Postup prípravy banánového chleba je rovnaký ako pri klasickom recepte, len s výmenou niektorých prísad.
S čím podávať banánový chlieb?
Banana bread si najlepšie vychutnáte s orechovým maslom, medom, džemom alebo gréckym jogurtom. Výborne sa k nemu hodí i čerstvé ovocie, čokoládová nátierka či karamelová omáčka.
Kávu voľte podľa preferencií – jemné kapučíno alebo flat white zvýraznia vláčnosť chlebíka, zatiaľ čo espresso či lungo vyvážia jeho sladkosť.
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali