filter icon FILTER

Aby ste si mohli pozrieť videorecept, prosím, povoľte používanie marketingových cookies, alebo si toto video môžete pozrieť priamo na YouTube.

Recept na nadýchané lievance s mocha sirupom


Obsah článku

Pripravte si nadýchané lievance z celozrnnej múky, ktorých jemne orieškovú chuť dopĺňa lahodný a povzbudzujúci mocha sirup. A keď túto dobrotu doplníte ešte o vanilkovú zmrzlinu, fantastický dezert alebo slávnostné raňajky sú na svete.

Čo budete na prípravu lievancov potrebovať?

  • 240 ml mandľového mlieka
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1 lyžička mletej Popradskej kávy Crema Intenso Aroma
  • 160 g celozrnnej hladkej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 1 lyžica javorového sirupu
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • vanilková zmrzlina

Z tohto množstva vám vyjde približne 10 väčších lievancov, ktoré máte hotové aj so smažením do polhodinky.

Náš tip: Ak by ste chceli mať recept na lievance čisto rastlinný, môžete si vyrobiť alternatívu vajíčka z ľanových semienok. Stačí, ak lyžicu pomletých ľanových semienok zmiešate s 3 lyžicami vody a necháte chvíľu odstáť. Podobne „lepivo“ bude fungovať aj polovica roztlačeného banánu alebo lyžica jablkového pyré.

Čo budete potrebovať na mocha sirup?

lahodné lievance z celozrnnej muky

Ako postupovať pri príprave lievancov?

  1. Najprv si pripravte mocha sirup. V malom hrnci zmiešajte všetky ingrediencie okrem vanilky a priveďte do varu. Miešajte, kým sirup nezačne hustnúť, približne 7 až 10 minút. Odstavte a vmiešajte vanilkový extrakt.
  2. V miske zmiešajte mandľové mlieko a citrónovú šťavu. Nechajte 5 minút odpočívať a potom pridajte kávu.
  3. Do druhej misy nasypte múku, sódu bikarbónu a soľ. Pridajte vajce, javorový sirup, olej, vanilku a zmes mlieka s kávou.
  4. Všetko premiešajte, ale nie dlho. Dajte pozor, aby ste zmes nepremiešali.
  5. Horúcu panvicu potrite olejom, nalejte malú naberačku zmesi a smažte na miernom plameni, kým neuvidíte bublinky. Vtedy lievanec otočte a opečte z druhej strany. Takto spracujte aj zvyšné cesto.
  6. Lievance podávajte so zmrzlinou preliate mocha sirupom.
lahodné lievance

Ako lievance servírovať?

Vanilková zmrzlina nemusí byť jedinou možnosťou. Ak si nechcete dať celozrnné lievance ako dezert, ale ako raňajkové jedlo, pridajte navrch napríklad grécky jogurt a ovocie podľa chuti. Grécky jogurt je príjemne krémový a obsahuje veľa bielkovín, takže vás viac zasýti. Lievance môžete premazať aj džemom, orieškovým maslom alebo pudingom. A aby ste ešte viac podčiarkli ich kávovú chuť, pripravte si k nim obľúbenú šálku kávy. Napríklad lahodné cappuccino alebo silné espresso na nakopnutie.


Recept na lahodný bazový džem z plodov

Tip na článok

Recept na lahodný bazový džem z plodov

Vedeli ste o tom, že okrem kvetov z bazy viete použiť aj jej plody?

Prečítať


Tipy a triky, ako mať vždy chutné a nadýchané lievance

Cesto nemiešajte pridlho

Ak budete cesto na lievance miešať príliš dlho, nemusia sa podariť také nadýchané. Ideálne je zmiešať najprv všetky tekuté ingredience a za stáleho miešania ich pridávať k sypkým. Zabránite tak hrudkám. K väčšej nadýchanosti môže pomôcť aj preosiatie múky.

Lievance smažte pomaly, na miernom plameni

Ak budete lievance smažiť na silnom plameni s veľkým množstvom oleja, rýchlo sa spália a nestihnú narásť. Aby boli nadýchané, doprajte im čas a otáčajte, až keď sa na povrchu objavia drobné bublinky a na panvici sa budú dať bez problémov posunúť.

Ak použijete do cesta na lievance sódu bikarbónu, nenechávajte ho odstáť

Sóda bikarbóna funguje pri pečení trochu inak ako klasický kypriaci prášok alebo vínny kameň. Na to, aby cesto nakyprila, potrebuje kyslú zložku (jogurt, kefír, med, citrón, ocot). Bez nej nebude reagovať (nevznikne oxid uhličitý) a cesto nenakyprí. Ak ju už však do cesta s kyslou zložkou pridáte, je dôležité začať hneď piecť a nenechávať cesto odstáť, pretože vzniknuté bublinky rýchlo zmiznú. Ak použijete iné kypridlo, oddych mu neublíži.

Popradská káva a Dobré jedlo želá všetkým kávičkárom dobrú chuť!

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!