filter icon FILTER
tehotná žena pijúca kávu

Chcete obmedziť pitie kávy v tehotenstve? Zistite, čím ju môžete nahradiť


Obsah článku

Názory na pitie kávy v tehotenstve sa líšia. Niektorí ľudia hovoria, že šálka kávy denne vám nezaškodí, iní zase tvrdia že by ste ju nemali piť vôbec. Ako je to v skutočnosti? Prečítajte si náš článok a zistite, či je káva v tehotenstve bezpečná, kde všade sa kofeín nachádza a čo sa môže stať, ak to s kofeínom preženiete.

Koľko kofeínu si môžete v tehotenstve dopriať?

Väčšina odborníkov a zdravotných organizácií pripúšťa, že prijímať kofeín počas tehotenstva je s určitými obmedzeniami v poriadku. Odporúčaná dávka je niekde medzi 100 až 200 mg kofeínu denne. Toto množstvo zodpovedá približne jednej až dvom šálkam kávy. Závisí to ale od typu kávy, veľkosti šálky a spôsobu prípravy. Napríklad espresso zo 100 % arabiky obsahuje približne 40 mg kofeínu, zatiaľ čo nápoj z aeropressu okolo 80 až 100 mg.

V akých potravinách sa okrem kávy nachádza kofeín?

Ak si chcete počas tehotenstva strážiť svoj príjem kofeínu, potrebujete vedieť, ktoré potraviny ho obsahujú. Okrem kávy sa totiž nachádza aj v mnohých bežných potravinách či nápojoch. Napríklad v energetických nápojoch, čokoláde, kakau a dokonca ho nájdete aj v niektorých liekoch proti bolesti.

Buďte opatrné aj pri pití bylinkových čajov. Vyhnúť by ste sa mali čajom, ktoré obsahujú aloe vera, škoricu, ženšen, rebríček alebo rozmarín. Niektoré z týchto bylín totiž môžu vyvolávať kŕče alebo dráždiť vnútorné orgány.

Aké pozitívne účinky môže mať káva v tehotenstve?

Vďaka kofeínu máte často viac energie a dokážete sa dlhšie sústrediť. Rôzne štúdie tiež ukazujú, že stimuluje mozgovú činnosť a centrálny nervový systém, čo vám pomáha byť dlhšie hore. Okrem toho môže byť účinný aj pri liečbe bolesti hlavy.

Niektoré nápoje s kofeínom navyše obsahujú antioxidanty, prospešné zlúčeniny, ktoré chránia bunky pred poškodením či zmierňujú zápal.

Ak si teda chcete v tehotenstve dopriať kávu, počúvajte svoje telo, a čo je najdôležitejšie, poraďte sa so svojím lekárom.


Účinky kávy na telo - kofeín a zdravie

Prečítajte si tiež

Účinky kávy na telo - kofeín a zdravie

Prečítajte si, aké množstvo kávy je pre nás ešte prospešné a naopak.


Čo sa môže stať, ak to s kofeínom v tehotenstve preženiete?

Hoci má kofeín mnoho výhod, nadmerné množstvo môže spôsobiť, že budete trpieť nespavosťou, zvýšeným tepom, úzkosťou, bolesťami brucha či nervozitou.

Tehotné ženy navyše vstrebávajú kofeín oveľa pomalšie. Jeho vylúčenie z tela môže tak trvať až trikrát dlhšie. Okrem toho, kofeín prechádza placentou a dostáva sa do krvného obehu dieťaťa, čo môže ovplyvniť jeho zdravie.

Niektoré štúdie tvrdia, že príjem vyšší ako 200 mg kofeínu denne zvyšuje riziko potratu a nízkej pôrodnej hmotnosti dieťaťa. Či je to naozaj pravda, musia potvrdiť alebo vyvrátiť ďalšie výskumy.

káva v tehotenstve

Čím môžete nahradiť kávu v tehotenstve?

Ak chcete obmedziť pitie kávy, ale patríte k ženám, ktoré milujú svoj rituál, nemusíte zúfať. Existujú aj alternatívy s nižším obsahom kofeínu alebo úplne bez neho.

Bezkofeínová káva

Ak potrebujete v šálke cítiť typickú kávovú chuť, vyskúšajte bezkofeínovú kávu.
Nielenže je chuťovo na nerozoznanie od kofeínovej kávy, ale stále obsahuje aj prospešné látky, napríklad antioxidanty ako polyfenoly či flavonoidy. Hoci sa počas odstraňovania kofeínu z nich určité percento stratí, nie je to viac ako 15 %. Nemali by ste ju však piť vo veľkých množstvách, pretože jedna šálka stále obsahuje okolo 7 mg kofeínu.

Čakanková káva

Čakanková káva je pre tehotné ženy skvelá, pretože chutí takmer rovnako ako káva, ale nemá v sebe žiadny kofeín. Navyše obsahuje draslík, vitamín B6 a C, znižuje zápal v tele a pôsobí priaznivo na trávenie. Ak ste však alergickí na peľ ambrózie alebo brezy, radšej sa jej vyhnite.

Čaj

Kávu môžete vymeniť aj za čaj, no neprežeňte to so zeleným či čiernym. Aj tie totiž obsahujú kofeín. Siahnite skôr po bylinkových čajoch. Vyskúšať môžete čaje z mäty, zázvoru a brusníc, ktoré môžete piť aj počas tehotenstva.

Mäta pieporná dokonca pomáha znížiť plynatosť, nevoľnosť a pálenie záhy, zatiaľ čo zázvor je známy tým, že pomáha pri žalúdočných problémoch a trávení.

Dobrou voľbou je aj rooibos čaj. Výskum naznačuje, že má viac antioxidantov ako zelený alebo čierny čaj a navyše obsahuje minimálne množstvo kofeínu.

Kakao

Ďalšia možnosť, ako nahradiť kávu je horúce kakao. Nejde však o horúcu čokoládu alebo instantný prášok, ktoré majú málo živín a veľa cukru. Vyberte si skôr pravé kakao, ktoré obsahuje horčík, antioxidanty a serotonín, vďaka ktorému vám najmä v tehotenstve vie pomôcť pri zmenách nálad. Ani s ním to nepreháňajte, pretože aj v ňom nájdete malé množstvo kofeínu.

Zdroje:

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!