filter icon FILTER
Ručný mlynček na kávu

Ako vybrať správny mlynček na kávu?


Obsah článku

Cesta k lahodnej šálke kávy začína kvalitnými zrnkami a správnym mletím. S dobrým mlynčekom a vhodným nastavením hrúbky mletia vyťažíte z každého zrnka to najlepšie. Prečítajte si, ako vybrať kávový mlynček tak, aby ste s pripraveným nápojom ulahodili aj tomu najnáročnejšiemu kávičkárovi.

Prečo si kúpiť mlynček na kávu?

Zvážiť kúpu mlynčeka na kávu by ste mali najmä preto, aby ste si ju pred každou prípravou namleli čerstvú. Len tak si vychutnáte plnú chuť nápoja. Čím sú totiž kávové zrná dlhšie „na vzduchu“, tým viac strácajú chuť a vôňu. Nepomôže, ani keď ich dáte do nádoby alebo vrecko uzatvoríte. Je to preto, že obsahujú veľké množstvo prchavých látok, ktoré sa pri strete s kyslíkom začnú vyparovať.

Čo by ste pred kúpou mlynčeka mali zvážiť?

Pred kúpou mlynčeka si ujasnite, akým spôsobom budete kávu pripravovať najčastejšie. Či budete používať klasický pákový kávovar, alebo robiť prekvapkávanú kávu. Pre každý spôsob je totiž ideálna iná hrúbka mletia. Na espresso potrebujete jemné mletie, ktoré pripomína piesok. Naopak na french press zase hrubé s čiastočkami veľkými okolo jedného milimetra.

Všeobecne platí, že kvalitný mlynček pomelie kávu rovnomerne. Najrovnomernejšie mletie získate z profesionálnych a drahších elektrických mlynčekov. Do nich sa vám však oplatí investovať len vtedy, ak ste si zadovážili drahší a výkonnejší kávovar. Na alternatívne prípravy ako chemex či prekvapkávaná káva vám postačí aj ručný mlynček.

6 vlastností mlynčeka, na ktoré by ste sa mali zamerať

Veľkosť pomletých zŕn

Zistite si, či vybraný mlynček dokáže kávové zrná spracovať podľa vašich požiadaviek. Ak napríklad preferujete alternatívne prípravy kávy ako aeropress alebo chemex, postačí vám ručný mlynček. Keď si však plánujete kúpiť kávovar, siahnite po elektrickom. Ten dokáže zrná pomlieť nielen najemno, ale aj rovnomerne. S ručným mlynčekom je totiž náročnejšie pomlieť kávu na espresso.

Veľkosť pomletých zŕn

Možnosti nastavenia

Zamerajte sa aj na možnosti nastavenia a prispôsobenia hrúbky mletia kávových zŕn. Vďaka tomu môžete svoj kávový rituál doviesť do dokonalosti. Ak chcete vyskúšať rôzne metódy prípravy, bude sa vám hodiť mlynček na kávu s nastaviteľnými mlecími kameňmi.

Kapacita mlynčeka

Pijete jednu až dve šálky kávy denne? Alebo žijete v domácnosti, kde bez kofeínu neviete fungovať? Prispôsobte tomu aj stroj. Čím viac kávy doma vypijete, tým výkonnejší mlynček vyberajte. Zamerajte sa tiež na jeho veľkosť. Platí to najmä pri ručných mlynčekoch. Často sú totiž prispôsobené len na jednu porciu kávy.

Rýchlosť a hlučnosť

Aj rýchlosť mletia ovplyvňuje výslednú chuť kávy. Nižšie rýchlosti nevytvárajú toľko statickej elektriny, a tak je menšie riziko, že kávu prepálite. Výkonnejšie mlynčeky pracujú pri vyšších otáčkach, čím zabezpečia rovnomerné mletie. No sú hlučnejšie a vytvárajú viac tepla, takže kávové zrná sa môžu skôr prepáliť. Najtichšie mlynčeky sú tie, ktoré majú mlecie kamene. Naopak, medzi najhlučnejšie patria mlynčeky s čepeľovými nožmi.

Veľkosť mlynčeka

Pri výbere mlynčeka na kávu zvážte aj miesto, kde bude umiestnený. Mal by sa zmestiť ku kávovaru alebo do úložného priestoru, ak ho nechcete mať na očiach. Najspratnejším pomocníkom vhodným aj na cesty je ručný mlynček.

Jednoduchosť čistenia

Čistý mlynček rovná sa chutnejšia káva. Preto mu venujte pozornosť minimálne každé dva týždne. Ak nechcete tráviť veľa času údržbou, pri výbere konkrétneho modelu si najskôr pozrite, akým spôsobom sa čistí. Najmenej náročný na údržbu je mlynček s čepeľou, väčšiu námahu vynaložíte pri mlynčekoch s mlecími kameňmi. Najmä elektrické mlynčeky musíte vyčistiť špeciálnym práškom, ktorý zbaví kamene nahromadených olejov z kávy.

Aké typy mlynčekov existujú?

Kávové mlynčeky delíme podľa materiálu, z ktorého sú nože, podľa typu pohonu a tiež tvaru mlecích kameňov.

Podľa materiálu na:

  • s keramickými mlecími kameňmi
  • s oceľovými mlecími kameňmi
  • s keramickými nožmi (čepeľami)
  • s oceľovými nožmi (čepeľami)

Podľa typu pohonu na:

  • ručné mlynčeky
  • elektrické mlynčeky

Podľa tvaru mlecích kameňov na:

  • s plochými mlecími kameňmi
  • s mlecími kameňmi kónického tvaru
Typy mlynčekov na kávu

Aký je rozdiel medzi mlynčekmi s čepeľou a mlecími kameňmi?

Mlynčeky s čepeľou rozsekajú kávové zrnká na malé kúsky, ktoré však nemajú rovnakú veľkosť. Mechanizmus mletia môžeme prirovnať ku kosačke. Lúhovanie nápoja kvôli tomu neprebieha rovnomerne a výsledná chuť je nevyvážená. Navyše pri vyšších otáčkach hrozí, že sa kávové zrná prepália. Výhodou kávových mlynčekov s čepeľou je však širšie využitie. Okrem kávy si v nich môžete pomlieť aj iné suroviny, napríklad mak alebo ľanové semienka.

Mlynčekom s mlecími kameňmi v kónickom tvare (pripomína kužeľ) stačia na rozomletie zŕn oveľa nižšie otáčky. Je tak menšia pravdepodobnosť, že kávu počas mletia prepálite.

Kónické mlecie kamene môžu byť buď keramické, alebo oceľové. Keramické sa skôr opotrebujú, no sú šetrnejšie ku kávovým zrnám. Oceľové mlecie kamene zase dlhšie vydržia.

Mlynčeky s plochými mlecími kameňmi fungujú podobne ako tie s kónickými. Skladajú sa z dvoch častí, ktoré sú položené na sebe. Hoci s nimi dosiahnete rovnomernejšie mletie, rýchlejšie sa prehrievajú, takže kávu skôr prepálite.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!