filter icon FILTER
Čistenie pákového kávovaru

Ako vyčistiť kávovar? Praktický návod krok po kroku


Obsah článku

Aj taká maličkosť ako dlho neumytý kávovar dokáže zničiť chuť vašej obľúbenej kávy. Preto ho nezanedbávajte a doprajte mu pravidelnú údržbu. Odvďačí sa vám kvalitnou šálkou espressa či iného kávového nápoja.

Prečo treba čistiť kávovar?

Z kávových zŕn sa pri príprave kávy (extrakcii) uvoľňujú oleje, ktoré sa zachytávajú na všetkých dôležitých častiach kávovaru. Nahromadené usadeniny dokážu časom zmeniť nielen chuť výsledného nápoja, ale aj poškodiť prístroj.

Okrem zachytených olejov býva často problém aj zanesenie kávovaru vodným kameňom. Ten upcháva ventily či zmenšuje objem bojlera, čo výrazne ovplyvňuje jeho chod aj funkcie. Vodnému kameňu však môžete jednoducho predísť. Stačí, keď budete používať zmäkčovač vody, alebo vodu pred použitím prefiltrujete. Vďaka tomu nemusíte kávovar odvápňovať tak často.

Káva z pravidelne nečisteného stroja bude mať nekvalitnú cremu či nerozvinutú chuť. Nápoj bude navyše chutiť vždy inak, aj keď v postupe prípravy neurobíte žiadnu chybu.

Pomôcky na čistenie kávovaru

Pomôcky na čistenie sa líšia od typu kávovaru. Väčšina výrobcov automatických kávovarov k nim dodáva aj príslušenstvo na čistenie. Počas údržby sa preto riaďte len návodom na použitie.

Na pákový kávovar však potrebujete:

  • slepé sitko
  • kefku na čistenie tesnenia hlavy kávovaru
  • špeciálny čistiaci prášok určený len na čistenie kávovarov
Kefkou vyčistite hlavu kávovaru

Ako vyčistiť kávovar?

Postup čistenia automatického kávovaru

Väčšina automatických kávovarov má vlastný samočistiaci program. Hoci prístroj sám často upozorní na to, že ho treba vyčistiť, nespoliehajte sa len na technológie. Aby ste mali svoje espresso či cappuccino vždy v rovnakej kvalite, čistite ho aspoň raz za týždeň.

Pri výbere kávovaru si dopredu zistite, či má program na čistenie kávových usadenín a čistenie sparovacej jednotky (brew unit). Niektoré lacnejšie modely túto možnosť nemajú.

Sparovacia jednotka je jednou z najdôležitejších častí kávovaru. Odohráva sa v nej celá príprava kávy. Čistenie strojov bez tohto programu je náročnejšie. Ak váš kávovar tento program nemá, vyčistíte ho cez miesto, kde bežne sypete vopred namletú kávu.

Na čistenie použite vždy na to určený čistiaci prášok alebo tabletu a riaďte sa pokynmi od výrobcu. Nikdy nepoužívajte ocot či kyselinu citrónovú. Tie totiž môžu poškodiť tesnenie či niektoré iné časti kávovaru.

Postup čistenia pákového kávovaru

Pákový kávovar je náročnejší na údržbu. Ak mu nevenujete dostatočnú pozornosť, opäť sa to odrazí sa na chuti vášho doppia či americana. V hlave kávovaru sa zachytávajú usadeniny, ktoré sa pod vplyvom vysokých teplôt prepaľujú. Ak ju nebudete pravidelne čistiť, aj vaša káva bude horká a prepálená.

Už niekoľko minút dennej starostlivosti zabráni hodinám strávených v servise. Ani pri pákových kávovaroch nepoužívajte rôzne domáce „vychytávky“, iba prostriedky určené na konkrétne čistenie.

Čistenie pákového kávovaru nie je až také zložité. Zvládnete to aj do 20 minút:

Čistenie sitka do kávovaru
  1. Vložte slepé sitko do páky.
  2. Nasypte doň predpísané množstvo čistiaceho prášku (1 až 2 čajové lyžičky).
Čistiaci prípravok nechajte pôsobiť
  1. Vložte páku do hlavy kávovaru a zapnite ho na 10 sekúnd, akoby ste išli pripraviť kávu.
  2. Nechajte po 10 sekundách pôsobiť prípravok približne rovnaký čas. Podľa znečistenia opakujte tretí krok.
Prepláchnutie hlavy kávovaru s pákou
  1. Po vyčistení sprchy v hlave kávovaru odoberte páky a podľa postupu nižšie ich vyčistite.
  2. Zatiaľ zoberte kefku, krúživým pohybom prechádzajte po vnútornom tesnení a zároveň púšťajte vodu. Čistite dovtedy, kým nepotečie čistá voda. Nakoniec ešte raz s pákou prepláchnite hlavu.
Čistá hlava kávovaru

Okrem hlavy kávovaru dbajte aj na čistotu pák. Aj ju totiž oleje z kávy časom zanesú. Vyčistiť ich môžete veľmi jednoducho:

  1. Vo väčšej nádobe si v horúcej vode rozpustite 2 čajové lyžičky čistiaceho prášku.
  2. Oddeľte sitko od páky a vložte ich do pripraveného horúceho roztoku.
  3. Nechajte pôsobiť približne 20 minút, až kým nie je všetko čisté.
  4. Po vybratí ich dôkladne prepláchnite.

Po vyčistení kávovaru prvé dve kávy vylejte. Celý stroj ste totiž čistili chemickými prostriedkami, ktoré sa mohli niekde zachytiť. Takto budete mať istotu, že vaša šálka kávy bude naozaj lahodná.

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!