filter icon FILTER
kedy piť kávu

Kedy je najlepšie piť kávu?


Obsah článku

Káva je jedným z najobľúbenejších povzbudzujúcich nápojov. Dobre chutí, dá sa pripraviť na viacero spôsobov a vďaka obsahu kofeínu dokáže nabudiť a doplniť energiu. Síce je kofeín pre naše telo v mnohých situáciách prospešný, niekedy je dobré vynechať ho. Pýtate sa, kedy piť kávu? Zhrnuli sme pre vás všetky kľúčové rady odborníkov.

Kedy najskôr piť kávu?

Odborníci vo všeobecnosti odporúčajú, aby ste si svoju prvú kávu pripravili približne dve až tri hodiny po prebudení. Dôvodom je stresový hormón kortizol, ktorého hladina je po prebudení u každého z nás vysoká.

Je to však prirodzené a potrebné. Kortizol nám pomáha prebudiť sa a rozprúdiť všetky procesy v tele. Jeho hladina nadránom postupne stúpa, pričom najvyššia je asi 30 minút po prebudení.

Kofeín dokáže hladinu kortizolu zvyšovať. Z dlhodobého hľadiska to ale nie je dobré, pretože sa nám tým môže narušiť imunitný systém. Odpoveď na otázku, kedy najskôr piť ráno kávu, sa teda odvíja od toho, kedy vstávate. Ak vám budík zvoní o 7:00, prvú kávu si dajte okolo 9 až 10:00.

Kedy najneskôr piť kávu?

Kofeín v tele účinkuje približne 3 až 5 hodín. To, ako dlho sa vo vašom organizme udrží, závisí od množstva a sily kávy, ktorú vypijete, a iež od vášho metabolizmu. Iné je, keď si dáte ráno jedno cappuccino a potom už len matcha latte, alebo budete celý deň popíjať zalievanú kávu. Ak vás teda zaujíma, kedy si dať poslednú šálku, odpočítajte si od času, kedy chodíte spať, päť hodín.

Ak si dáte espresso či inú kávu tesne predtým, ako si ľahnete do postele, môže sa vám horšie zaspávať a váš spánok bude plytký. Navyše kofeín ovplyvňuje kvalitu spánku, i keď jeho účinky už necítite. Teda aj neskorá poobedná šálka môže byť zodpovedná za rannú únavu.

kedy piť kávu ráno

Ako často piť kávu?

Ak vás netrápia žiadne vážne zdravotné problémy, môžete si dopriať až 400 mg kofeínu denne. Toto množstvo zodpovedá približne 4 šálkam stredne silnej kávy. Vďaka tomu si môžete vychutnať kávu zrána, na obed aj poobede bez toho, aby ste sa strachovali o svoje zdravie.

Pamätajte však, že kofeín nie je len v káve. Je aj v zelenom či čiernom čaji, energetických nápojov alebo v čokoláde. Ak ho teda prijmete aj z iných zdrojov, znížte množstvo kávy aspoň o jednu šálku.

Kedy nepiť kávu?

Okrem otázky, kedy piť kávu, by ste nemali zabúdať aj na to, kedy sa jej vyhnúť. Tento lahodný nápoj má síce množstvo skvelých účinkov, no ak si ho naservírujete v nesprávny čas, môže spôsobiť viac škody ako úžitku.

Kávu by ste nemali piť:

  • Keď je príliš horúca – veľmi horúce nápoje môžu skomplikovať niektoré procesy v tele a viesť k rôznym zdravotným komplikáciám.
  • Ak máte sklony k úzkosti – kofeín zvyšuje hladinu stresového hormónu kortizolu, čo môže zhoršiť úzkosť a rôzne panické poruchy.
  • Keď ste veľmi unavený – namiesto kávy si radšej na 20 minút zdriemnite. Spánok, aj keď veľmi krátky, vám pomôže oveľa viac ako kofeín.
Kedy nepiť kávu

Najčastejšie otázky o káve

S kávou sa spája množstvo ďalších otázok. K tým najčastejším patria:

  • Môžem piť kávu, keď som tehotná? Áno, môžete, no množstvo prijatého kofeínu by ste mali znížiť na 200, maximálne 300 mg.
  • Môžem piť kávu, keď dojčím? Tu platí to isté, čo v tehotenstve. Káva je povolená, no jej dávky by mali byť znížené na 200, maximálne 300 mg.
  • Dokáže káva zrýchliť metabolizmus? Áno, odborníci sa zhodujú, že pitie kávy dokáže metabolizmus zrýchliť a v malej miere pomôcť pri chudnutí. Neplatí to však pri káve s mliekom a cukrom. A takisto pamätajte, že pri chudnutí je najdôležitejšia vyvážená strava a pohyb. Žiadne zázračné nápoje neexistujú.
  • Kedy piť kávu po jedle? Kávu pite aspoň hodinu po jedle. To vám dá istotu, že neskomplikuje vstrebávanie niektorých živín, napríklad železa, a nebude vám po nej ťažko.
  • Kedy piť kávu pred tréningom? Ak chcete mať počas cvičenia viac energie, môžete sa posilniť kávou. Na dosiahnutie tých najlepších účinkov by ste ju mali piť 30 až 60 minút pred tréningom.

Zdroje:

  1. Here’s the Latest Time You Can Drink Coffee And Still Get a Good Night’s Sleep, According to Science
  2. Caffeine and Sleep
  3. Effects of caffeine on sleep quality and daytime functioning

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!