Ste fanúšikom alternatívnych príprav káv? Inšpirujte sa receptom na prípravu lahodnej kávy cez hario V60 od svetovo uznávaného baristu. Čo to vlastne je, a ako si cezeň pripraviť kávu ako od profíka, sa dočítate v našom článku.
Firma Hario vznikla v Japonsku ešte v roku 1921. Pôvodne vyrábala žiaruvzdorné sklo, no ich sortiment sa neustále vyvíjal. V 80. rokoch boli na japonskom trhu populárne prekvapkávače v tvare lichobežníka (mali ostrejšie hrany). Preto sa začali vo firme pohrávať s myšlienkou oblejšieho kónického (kuželovitého) tvaru kávovaru. Ten mal dosiahnuť čistejšiu chuť šálky bez usadenín, pretože ním voda pretekala cez papierový filter rovnomerne.
Prvý dripper (prekvapkávač) nevyzeral úplne rovnako, ako ho poznáme dnes. Filter totiž podopierali iba čisté špirálové drôty kužeľového tvaru. S nárastom popularity instantnej kávy a domácich kávovarov však záujem oň rýchlo upadol.
V roku 2004 sa s upraveným dizajnom vrátil a získal celosvetový úspech. Na jeho výrobu sa spojili s výrobcami porcelánu z japonského mesta Arita, a tak vznikol prvý porcelánový prekvapkávač hario V60. Okrem nového materiálu doň pridali aj keramické „rebrá“ – vypuklé drážky, ktoré umožňujú ľahšie prúdenie vzduchu. Písmeno „V“ v názve označuje tvar prekvapkávača a číslo „60“ znamená uhol. Vďaka týmto úpravám si pochutnáte na rovnomerne vylúhovanej prekvapkávanej káve.
V súčasnosti je spoločnosť v kávovom svete uznávanou značkou. Aj naďalej sa zameriava na vlastný vývoj a dizajn, preto na trh priniesla okrem hario V60 aj mnoho iných noviniek.
Hoci sa predtým firma Hario zaoberala výrobou skla, V60 je vyrobená aj z keramiky, kovu či plastu. Prekvapkávače sú tiež dostupné v troch velkostiach – 1, 2 a 3.
V prvej veľkosti pripravíte naraz jednu až dve šálky kávy. S „dvojkovým“ hariom pripravíte až 4 porcie a veľkosť 3 umožňuje až 6 káv.
Na prípravu kávy cez hario V60 použite len výberovú kávu zo 100 % arabiky, iba tak si výsledný nápoj naozaj vychutnáte.
Existuje viacero postupov, ako si pripraviť cez hario V60 kávu. Preto sme vybrali recept od Jamesa Hoffmana, ktorý vyhral v roku 2007 majstrovstvá sveta baristov a je autorom niekoľkých kníh o káve. Má takisto aj vlastnú pražiareň kávy v Londýne.
Ako zistíte, že ste kávu cez hario V60 pripravili správne? Po prekvapkaní všetkej vody nájdete na dne papierového filtra kávové zrná v rovine a v jednom celku. Po stranách papiera by mali zostať len nebadateľné malé čiastočky.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!