filter icon FILTER
hario V60

Recept na Hario V60: Pripravte si prekvapkávanú kávu ako od baristu


Obsah článku

Ste fanúšikom alternatívnych príprav káv? Inšpirujte sa receptom na prípravu lahodnej kávy cez hario V60 od svetovo uznávaného baristu. Čo to vlastne je, a ako si cezeň pripraviť kávu ako od profíka, sa dočítate v našom článku.

Ako a kde vzniklo hario V60?

Firma Hario vznikla v Japonsku ešte v roku 1921. Pôvodne vyrábala žiaruvzdorné sklo, no ich sortiment sa neustále vyvíjal. V 80. rokoch boli na japonskom trhu populárne prekvapkávače v tvare lichobežníka (mali ostrejšie hrany). Preto sa začali vo firme pohrávať s myšlienkou oblejšieho kónického (kuželovitého) tvaru kávovaru. Ten mal dosiahnuť čistejšiu chuť šálky bez usadenín, pretože ním voda pretekala cez papierový filter rovnomerne.

Prvý dripper (prekvapkávač) nevyzeral úplne rovnako, ako ho poznáme dnes. Filter totiž podopierali iba čisté špirálové drôty kužeľového tvaru. S nárastom popularity instantnej kávy a domácich kávovarov však záujem oň rýchlo upadol.

V roku 2004 sa s upraveným dizajnom vrátil a získal celosvetový úspech. Na jeho výrobu sa spojili s výrobcami porcelánu z japonského mesta Arita, a tak vznikol prvý porcelánový prekvapkávač hario V60. Okrem nového materiálu doň pridali aj keramické „rebrá“ – vypuklé drážky, ktoré umožňujú ľahšie prúdenie vzduchu. Písmeno „V“ v názve označuje tvar prekvapkávača a číslo „60“ znamená uhol. Vďaka týmto úpravám si pochutnáte na rovnomerne vylúhovanej prekvapkávanej káve.

V súčasnosti je spoločnosť v kávovom svete uznávanou značkou. Aj naďalej sa zameriava na vlastný vývoj a dizajn, preto na trh priniesla okrem hario V60 aj mnoho iných noviniek.

Aké typy haria V60 existujú?

Hoci sa predtým firma Hario zaoberala výrobou skla, V60 je vyrobená aj z keramiky, kovu či plastu. Prekvapkávače sú tiež dostupné v troch velkostiach – 1, 2 a 3.

V prvej veľkosti pripravíte naraz jednu až dve šálky kávy. S „dvojkovým“ hariom pripravíte až 4 porcie a veľkosť 3 umožňuje až 6 káv.

Čo na prípravu kávy cez hario V60 potrebujete?

  • hario V60
  • stopky
  • váhu
  • papierový filter
  • mlynček na kávu
  • výberovú kávu
  • rýchlovarnú kanvicu
  • lyžičku
  • hrnček alebo inú nádobu, do ktorej káva prekvapká

Na prípravu kávy cez hario V60 použite len výberovú kávu zo 100 % arabiky, iba tak si výsledný nápoj naozaj vychutnáte.

Ako pripraviť chutnú kávu pomocou hario V60?

Existuje viacero postupov, ako si pripraviť cez hario V60 kávu. Preto sme vybrali recept od Jamesa Hoffmana, ktorý vyhral v roku 2007 majstrovstvá sveta baristov a je autorom niekoľkých kníh o káve. Má takisto aj vlastnú pražiareň kávy v Londýne.

  1. Výberovú zrnkovú kávu pomelte tesne pred začiatkom lúhovania. Hrúbku mletia zŕn nastavte tak, aby sa veľkosťou podobala piesku na pláži. Na prípravu dvoch šálok kávy (500 ml) vám postačí približne 30 gramov kávy.
  2. papierový filter do prekvapkávača prepláchnite horúcou vodou
    Vložte papierový filter do prekvapkávača a prepláchnite ho horúcou vodou. Zbavíte sa tak „papierovej chuti“ a navyše ho zohrejete.
  3. hario V60 - nasypte mletú kávu
    Do stredu nasypte namletú kávu. V strede spravte jemne prstom alebo lyžičkou asi jednocentimetrovú priehlbinu.
  4. hario V60 - príprava kávy ako od baristu
    Do stredu priehlbiny začnite pomaly liať vodu zohriatu na približne 90 °C. Nelejte ju však po vrch, iba tak, aby ste do vody ponorili všetky pomleté kávové zrnká.
  5. Hneď, ako ju nalejete, začnite rýchlejším krúživým pohybom s celým prekvapkávačom miešať. Rýchlosť prisposôbte tak, aby ste nevyliali. Vďaka tomu sa všetky kávové zrná dotknú rovnako vody.
  6. Miešajte dovtedy, až kým sú zrná s vodou rovnomerne zmiešané a nemajú hrudky.
  7. Po premiešaní nechajte približne 45 sekúnd „kvitnúť“. Tento čas počítajte už od prvého dotyku vody s kávou. Kvitnutie sa prejavuje jemným bublinkovaním, čím sa z kávy uvoľňuje nadbytočný oxid uhličitý, ktorý vzniká pri pražení. Vďaka tomu vyniknú v nápoji všetky chute.
  8. Po vykvitnutí dolejte krúživým pohybom 60 % vody (v tomto prípade je to 300 ml). Počkajte pár sekúnd, až kým štvrťka vody neprekvapká. Potom pomaly dolievajte zvyšok.
  9. Na konci posledného dolievania vody zoberte malú lyžičku a premiešajte povrch kávy jemným krúživým pohybom dvakrát do každej strany. Vďaka tomu sa na bočných stranách papiera neprilepia zrnká kávy.
  10. Keď vám v prekvapkávači ostane asi trištvrte vody, spravte s celým kávovarom ešte 2 až 3 posledné jemné premiešania rovnako, ako ste miešali na začiatku lúhovania. Zaistíte tým rovnomerné lúhovanie všetkých zŕn.
  11. Celá príprava by nemala trvať dlhšie než 3 až 4 minúty.

Ako zistíte, že ste kávu cez hario V60 pripravili správne? Po prekvapkaní všetkej vody nájdete na dne papierového filtra kávové zrná v rovine a v jednom celku. Po stranách papiera by mali zostať len nebadateľné malé čiastočky.

prekvapkávač hario V60

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!