filter icon FILTER
Cukor alebo med do kávy

Mlieko, cukor alebo med: Patria do kávy?


Obsah článku

Každý kávičkár si svoju šálku kávy vychutnáva po svojom. Niekto ju má rád so zohriatym mliekom a dvoma cukrami, iný zase nedá dopustiť na čistú „čiernu“ kávu. Prečítajte si, čo je ešte prospešné a čo nám už, naopak, škodí.

Patrí mlieko do kávy?

Často sa môžete stretnúť s názorom, že mlieko do kávy nepatrí, pretože ničí jej chuť. Mlieko a káva v skutočnosti tvoria dokonalú súhru hneď v niekoľkých nápojoch. Inak by neexistovalo cappuccino, latte macchiato či flat white. Je však pravda, že menej kvalitná káva chutí naozaj lepšie s mliekom ako bez neho.

Prirodzená sladkosť mlieka vyrovnáva horkosť zlej kávy, čo zlepšuje jej chuť. Výberová káva, ktorá je dobrá aj bez mlieka, je zvyčajne rovnako chutná aj po jeho pridaní. Mlieko teda chuť nepohltí, naopak, podporí chuťový profil, ktorý by ste inak necítili.

Aj napriek zaužívaným tvrdeniam, že mlieko znižuje v káve obsah kofeínu, nie je to tak. Vďaka mlieku síce začne pôsobiť pomalšie, no jeho účinky pociťujeme dlhšie. Je to preto, lebo mlieko na sliznici žalúdka tlmí účinok kofeínu a spomaľuje jeho vyprázdňovanie, čím znižuje rýchlosť vstrebávania.

Rastlinné mlieko do kávy

Obyčajné mlieko viete jednoducho nahradiť rôznymi rastlinnými alternatívami. Na rozdiel od kravského mlieka neobsahujú toľko tuku. Sú tak vhodné nielen pre tých, ktorí trpia intoleranciou na laktózu, ale aj pre tých, ktorí sa pokúšajú schudnúť.

Aké náhrady mlieka môžete do kávy použiť?

Svoju šálku kávy si viete zjemniť hneď niekoľkými druhmi rastlinných alternatív. Medzi najznámejšie patrí sójové mlieko, ktoré je bohaté na bielkoviny, vitamín B6 či horčík. Niektorí výrobcovia ho navyše obohacujú o ďalšie vitamíny a minerály, ako je vápnik, vitamín A, B12 alebo D.

Ďalšou chutnou voľbou je ovsené mlieko. Aj tento rastlinný nápoj obsahuje zdraviu prospešné minerály a vitamíny. Väčšina výrobcov doň pridáva podobné vitamíny a minerály ako do sójového. Napríklad riboflavín (dôležitý pre dobrý stav kože, očí či funkciu srdca), vitamíny D a B12.

Siahnuť môžete aj po kokosovom a mandľovom mlieku. Na výber máte z veľkého množstva rastlinných alternatív s podobnými vlastnosťami, takže sa rozhodujte najmä podľa chuti.

Mlieko do kávy

Hoci nejde o mlieka v pravom slova zmysle, lebo nepochádzajú zo živočíšnej produkcie, svojím zložením a farbou sa k nemu približujú. S ich pridaním do vašej obľúbenej šálky kávy tak rozhodne nič nepokazíte.

Ak patríte ku kávičkárom, ktorí obľubujú kávy s napeneným mliekom, nezúfajte. Aj z rastlinných náhrad viete vytvoriť penu, no bude o niečo menej krémová. Najľahšie sa vám to podarí zo sójového a ovseného mlieka s prívlastkom barista.

Tip: Ako správne napeniť nielen kravské mlieko sa dozviete v našom blogu.

Patrí do kávy cukor alebo med?

Hoci káva pôsobí priaznivo na naše telo, ľahko z nej urobíte niečo škodlivé. Ak za deň vypijete napríklad 4 kávy so 4 čajovými lyžičkami cukru, k tomu pridáte sladené nápoje či sladkosti, môžete si spôsobiť zdravotné problémy. Nedostatočný energetický výdaj a príliš veľa cukru v strave môže zapríčiniť obezitu či cukrovku 2. typu. Takisto ak si chcete vychutnať ovocné tóny v káve, alebo cítiť na jazyku čokoládovú dochuť s orieškami, nepridávajte cukor, ten chute prebije.

Cukor med a mlieko

Svoju šálku kávy si viete osladiť aj medom alebo prírodným sladidlom – stéviou. Med na rozdiel od rafinovaného cukru obsahuje vitamíny B, železo, horčík či fosfor. Navyše má protizápalové účinky. Nepreháňajte to však ani s ním. Hoci patrí medzi prírodné sladidlá, vo väčšom množstve má na naše zdravie podobný vplyv ako obyčajný cukor.

Stále si neviete predstaviť svoju šálku kávy bez osladenia? Nemajte obavy, menšie množstvo cukru vám nijako neuškodí. Potvrdzujú to aj výsledky štúdie, v ktorej 7 rokov sledovali ľudí, ktorí pili kávu. Zistili, že tí, čo si vychutnávali 1 až 3 šálky kávy denne, mali počas tohto obdobia až 30 % nižšiu šancu úmrtia oproti tým, ktorí kávu nepili. Podobné výsledky mali aj tí, ktorí si do kávy primiešavali jednu lyžičku cukru.

Ako inak si ešte viete kávu dochutiť?

Okrem mlieka a cukru môžete do kávy pridať aj rôzne korenia. Skvelou voľbou je napríklad škorica, ktorá nielenže skvelo chutí, ale je aj „nabitá“ antioxidantmi, má protizápalové vlastnosti a pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. Dochucuje sa ňou napríklad i tradičná turecká káva pripravovaná v džezve.

Šálku si však spoľahlivo ozvláštnite a osladíte aj pridaním vaječného likéru či ochuteného sirupu, napríklad vanilkového alebo korenistého chai sirupu, ktorý v kaviarňach býva základom chai latte.

Zdroje:

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!